God, When I was alone, and had nothing I asked for a friend to help me bear the pain. No one came, except God. When I needed a breath to rise, from my sleep No one could help me.. except God. When all I saw was sadness, and I needed answers No one heard me, except God. So when I'm asked.. who I give my unconditional love to? I look for no other name, except God.

Tuesday, 9 August 2011

Re: Why lelaki, suka suruh girlfriend dia tutup aurat, tapi dia pergi menggatal dengan awek yang seksi?

Assalamualaikum dan salam ramadan.


Entry ni adalah reply kepada entry why lelaki suka suruh girlfriend dia tutup aurat tapi dia pergi menggatal dengan awek yang seksi. di blog Mr. Kay yang sangat-sangat suka mengutuk perempuan. Haha. Entry dia yang tu rasa macam agak menarik untuk dikomen. So, takkan ah nak komen panjang-panjang kat ruang komen tu kan. And aku buat la entry ni.


Dan ini ialah e-mail dalam entry tu. Jom baca. 


Hi Mr K,
I have few questions to ask you.
So, here's the story. I had a boyfriend, we were together for almost three years and we eventually broke up, last year. Itu pun sebab ada third party and my ex is a jerk anyway. Biasa la lelaki kan pandai berlakon. 
Kitorang belajar dekat US masa mula-mula kenal and became official and then he decided untuk quit medicine dekat US, and continue dekat Malaysia. He convinced me to go back with him, so I did. -.-" So, kitorang sambung dekat UM, took the same course, same class, same everything. First year and second year, semua okay, happy, fireworks, bahagia. Semua lah. *rolling eyes* 
Then masa early part 4, ada one extender, girl masuk kelas kitorang. Pretty, blonde malay girl. Memang HOT. Then, i noticed few differences dekat my ex-boyfriend. Dia selalu penat, mengantuk, pastu selalu tertidur dalam kelas. BUT, he never neglected me, setiap hari study sama-sama, lunch, dinner sama-sama. Emotionally, he didn't change. We were still happy, all lovey dovey. So one day, i ternampak marks dekat his neck, macam lovebite so asked him, kenapa macam ada lovebite dekat tengkuk dia, and dia jawab "Kena gigit serangga" so i believed him. (Rupanya serangga tu rambut blonde) 
Then comes Ramadhan few weeks later, hati I macam rasa lain eventhough he didn't change a bit. I felt different like something is wrong with my ex. One day, tiba-tiba dia bagi gift and I can see the guilt from his face but I don't know why. Strange. So, i prayed and mintak Allah tunjukkan apa yang I tak nampak selama ni. and guess what, during the second week of Ramadhan, dia kantoi. 
As usual we went to berbuka and straight to Masjid for Tarawikh together, but suddenly he became sooo quiet; muka dia macam sedih, bersalah pun ada, serabutt sangat padahal baru je lepas solat. I dah pelik. Then he sent me back to my hostel, and then my roommates tell me everything. 
My ex-boyfriend dah keluar dengan that blonde girl for almost a month. Dia selalu penat and ngantuk masa dalam kelas sebab dia kena spend time with both girls. Lepas dia hantar I balik, dia pick up that girl. Vice versa. siang dengan I, malam dengan that girl. Me and her duduk sama-sama hostel. Just Imagine. That guy got some balls to do that. 
Semua orang in my class pun dah tau except me. I was devastated, bayangkan semua orang in my class have to keep it from me for almost a month sebab dorang tak sampai hati nak cerita dekat i. I was crushed, but i felt relieved somehow. Macam Allah answered my prayer, Subhanallah. So, i texted him and tell him that i want to end our relationship and as expected, he agrees with everything. He said sorry, but I don't think he mean it. And the lovebite i saw, it was her, my classmate. 
And it ended right there, I tak pernah confront perempuan tu, I didn't talk to my ex-boyfriend after that because I just feel like it's not worth it, not worth fighting and now, I'm so glad i did that, I did nothing. 
So, Mr K,
1. Kenapa ada sesetengah lelaki, yang taknak bagi tau girlfriend dia the truth yang dia dah bosan, fed up, muak dengan girlfriend dia and he wants to move on with someone else?
2.What can i do to banish him completely from my mind?
3.How is it possible that someone yang Solat penuh lima waktu, do such things as check in into hotel, ringan-ringan, geli-geli dan bermacam2 lagi?
4. Why lelaki, suka suruh girlfriend dia tutup aurat, pakai sopan-sopan, tapi dia pergi menggatal dengan awek yang free hair, seksi?

Macam menyayat hati la jugak kan email dia tu. Ohh..sesungguhnya aku sedang berpuasa hari ni. 
Ini komen aku pasal e-mail kat atas. Aku pun tak nak komen panjang-panjang sangat sebab lepas ni pun Mr. Kay akan komen balik pasal email tu kat blog dia. 


Well, nak salahkan lelaki tu 100% pun tak boleh jugak kan. Sebab aku tak rasa la yang tu adalah salah lelaki tu. Dia manusia dan memang takkan lari la dari buat silap macam tu kan. 

1. Kenapa ada sesetengah lelaki, yang tak nak bagi tau girlfriend dia the truth yang dia dah bosan, fed up, muak dengan girlfriend dia and he wants to move on with someone else?

Maybe sebab dia dah tahu yang girlfriend dia memang takkan boleh terima apa yang dia nak bagi tau tu. Mungkin jugak girlfriend dia akan buat perkara di luar jangkaan bila dia dapat tahu tu sebab dia tak dapat nak terima hakikat yang boyfriend dia tu dah bosan, fed up, muak dengan dia. Well, girls sangat emo dalam hal-hal macam ni kan.

2.What can i do to banish him completely from my mind?



You never just forget him. You either still love him or you never did. Rasanya kau pun dah pernah dengar macam-macam quotes pasal ni kan.


"It takes a minute to like someone, an hour to love someone, but a lifetime to forget someone."
 
"The first time you fall in love, it changes your life forever. No matter how hard you try the feeling never goes away.."

So rasanya, cara paling okay bagi aku kau cari yang lain je lah. Tu je kot cara nak lupakan si dia. And kita sebagai orang Islam, sebaiknya kembali kepada pencipta kita. Mungkin ni ujian untuk kau. Allah nak uji setakat mana Iman kau. Mungkin Allah menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum berjumpa dengan orang yang tepat yang dah ditakdirkan untuk kita. Orang yang untuk kita cintai tepat pada masanya.


3.How is it possible that someone yang Solat penuh lima waktu, do such things as check in into hotel, ringan-ringan, geli-geli dan bermacam2 lagi?

Well, macam yang aku cakap kat atas tadi. Tak semestinya orang yang tak pakai tudung tu tak solat. Okay, maybe solat tak sempurna ke, kan.

4. Why lelaki, suka suruh girlfriend dia tutup aurat, pakai sopan-sopan, tapi dia pergi menggatal dengan awek yang free hair, seksi?







Kenapa boyfriend susah-susah suruh girlfriend dia tutup aurat tu semua ? Sebab memang dah jadi tanggungjawab kan, tanggungjawab sesama Islam saling tegur menegur. So, kiranya boyfriend dia tu tengah melaksanakan tanggungjawab dia sebagai seorang yang Islam untuk tegur girlfriend dia yang tak tutup aurat tu supaya pakai baju yang menutup aurat, bukan yang membungkus aurat. Tapi kan, tak semestinya kalau boyfriend kau tegur suruh kau tutup aurat tu semua, tu bermakna dia tu nak buat kau bini. Maybe dia just anggap dia tegur kau tu sebab dia rasa dia memang patut tegur kau. Boyfriend dia tak salah. Kan ? What ? Boyfriend dia pun buat benda-benda love bite tu ? So what ? Ingat walaupun dia buat benda-benda tu semua dia tak ade hak untuk nak tegur orang ke ? Benda ni sama la dengan orang yang tak bertudung, tapi solat.
And kenapa dia ( boyfriend ) pergi menggatal dengan awek yang free hair dan seksi ? Come on lah. Awek seksi tu semua buat mainan je lah. Nak buat mainan ni memang lah kena awek yang free hair, dan seksi okay.


4 comments:

nexx said...

like all your advise.. ^^ camne if me got probs nak tanya sini jugak ler ^^

Eady Minn said...

haha...boleh je...ade probs ape ye ?

gua mat troll said...

very good said. actually, from my opiniob as men myself, apa yang mr k tu cakap tue betul la dan itu kebenaranya. most guys memang tak suke lehiat Gf die tunjuk2 aurat ini semua cz well.. xkan nk kasi laki lain tengok sedap2 tengok awek kita kan. lagi satu sal yang guys suka tengok gil yang seksi..well... nama pon laki kan, dah tu sapo soh tayang body kat kami. kah3.

Eady Minn said...

ye lahh..dah rezeki depan mata kan..awek orang kemain lagi nak tengok..awek sendiri tak nak kasi tunjuk..lalalala..